Zonderik: De waternaam Son treedt ook op in de Helchterense gehuchtnaam Sonnis, met reductie van het tweede lid uit Sonhees(16), resp. uit Sonuwehees: in het laatste geval ter aanduiding van een bebost gebied op de grens van Zonhoven, met name de Roosterbeekvallei; geografisch kan deze verklaring voldoen. De betekenis van Sonuwe is te omschrijven als: water- of moerasland aan de waterloop de Son. Son zou daarom wel eens de oudere naam voor Roosterbeekkunnen zijn. Deze hypothese wordt ondersteund door twee toponymische feiten: De samenstelling van de waternaam Son en raak ‘strook grond’ benoemt hooilanden aan de Son = Roosterbeek. Men vermeldt ook dat de Zonderikbeek in Stokrooie (Zolder) in de volksmond Roosterbeek wordt genoemd. In 1787 vermeld als Sonraks Beeke. De ontwikkeling van son-raak tot zonderik is normaal, met verdoffing van het tweede lid en -d-epentese.
Zonderik wordt, volgens origineel en aangeleverd recept, gebrouwen door de Proefbrouwerij voor de Zythos erkende Limburgse Bierfirma - Zonderik/Columbus. Zonderik Tripel bevat Komijn, Koriander, Karwij, Kandij, Honing en is gelagerd met medium toasted oak. Zonderik Dubbel Donker heeft als basis dezelfde beproefde receptuur maar bevat meer Caramout en Donkere Kandij. De nieuwe Zonderik100 gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen is eenvoudiger door de beperkte ingrediënten (geen kruiden, geen honing en geen lagering met eik) maar minstens even verrassend door het gebruik van 100% Belgische hop en de 4 granen. Door de hoge saturatie is Zonderik100 enken op fles beschikbaar.
Na verschillende degustaties, smaaktesten, proeverijen, evenementen en een massa feedback hebben we de karakteristieken van onze Zonderikbieren kort maar krachtig samengevat. Het beantwoordt volledig aan wat we met de Zonderik voor ogen hadden.
Naam van het Bier: Zonderik Tripel
Alc.Vol%: 8%
Kleur: Goudblond
Soort: Complexe, ongefilterde Tripel met nagisting op fles - houtgelagerd
Geur: Fruitig (esters afkomstig van de gist: banaan), kruidig
Smaak: Zachte na-bitterheid, kandij , komijn, hout (eik - vanille), volmondige - maar toch doordrinkbare tripel
Nasmaak: Honing en houttoets - hopbitterheid
16,8° Plato - 25 EBU - 20 EBC
Naam van het Bier: Zonderik Dubbel Donker
Alc.Vol%: 8%
Kleur: Donkerbruin, rode schijn
Soort: Dubbele Donkere, ongefilterd, met nagisting op fles - houtgelagerd
Geur: Fris kruidig, komijn
Smaak: Mooie bitterheid, uitsluitend Munich en Cara mout, karamel met tikkeltje alcohol, botermals, biscuit
Nasmaak: Toetsen van noot, honing en hout, loop bitter uit.
16,8° Plato - 25 EBU - 45 EBC
Naam van het Bier: ZonderiX Tripel SPECIAAL
AlcVol%: 10% (met champagnegist opgewaardeerde Zonderik Tripel)
Kleur: Goudblond/Amber
Soort: Complexe, ongefilterde Tripel met nagisting op fles - houtgelagerd
Geur: Fruitig (esters afkomstig van de gist: banaan), kruidig
Smaak: Zachte na-bitterheid, kandij, komijn, hout (eik - vanille), volmondige - maar toch doordrinkbare tripel
Nasmaak: Honing en houttoets - hopbitterheid
20,0° Plato - 25 EBU - 25 EBC
Naam van het Bier: Zonderik100
Alc. Vol.%: 7,00%
Type gisting: Hoge gisting met hergisting op fles met Pilsmout, tarwemout, haver, rogge, Belgische hop (Magnum, Golding)
Kleur : Hoogblond
Serveertip: koud serveren (4°C) in een droog kelkglas. Uitschenken met vorming van een mooie schuimkraag. Het bier kan klaarhelder uitgeschonken worden door ongeveer 1 cm bier in de fles te laten. Het gistdepot blijft op die manier achter in de fles. De consument kan zelf beslissen of hij/zij het gist wil degusteren.
17,20°Plato - 30 BU - 12,00 EBC